CONSONANT is in oktober 2007 ontstaan uit de fusie van het Sint-Jozefskoor van Temse Velle en het Sint-Niklase Sint-Theresiakoor. Dirigent werd Joost D'hont, hulpdirigent Roland Wagemans, en vaste begeleider Franky Wagemans, die tevens de functie van voorzitter op zich nam. Op 1 juli 2013 nam Roland Wagemans het dirigeerstokje terug over van Joost.
Van in het begin werd er hard gewerkt met als resultaat twee gesmaakte Kerstconcerten in december 2007. Het eerste concert vond plaats in Steenokkerzeel samen met de fanfare "Sinte-Pharaïlde". Het tweede vond plaats in de Don-Boscokerk te Sint-Niklaas, samen met de harmonie "De Kunstvrienden" en was de start van de succesformule XMAS XL.
In december 2008 verzorgde Consonant het traditionele Kerstconcert in de Sint-Jozefkerk te Temse Velle, met op het programma o.a. de Bach-cantate "Nun komm der heiden Heiland", samen met ensemble Ostinato en de solisten Annick Desair (sopraan), Paul Foubert (tenor) en Karel Van Wezemael (bas).
Zowel op vrijdag 26 maart in de Sint-Jozefskerk te Temse/Velle als op zondag 28 maart in de O.L.Vrouwekerk te Sint-Niklaas verzorgde het koor samen met een strijkerskwintet een Passieconcert met o.a. het Stabat Mater van Josef Rheinberger en de Missa di Requiem van Franciscus Krafft. Het voor de gelegenheid samengestelde strijkerskwartet bestond uit: Tatiana Deamant (viool), Gosia Kopytko (viool), Ioanna Tchilianska-Mihaylova (altviool), Koen Hellemond (cello) en Kristina Debreva (contrabas). Franky Wagemans zorgde voor de pianobegeleiding.
Op zondag 19 december 2010 om 15.00 uur gaf Consonant o.l.v. Joost D'hont samen met de Brassband Steendorp o.l.v. Olivier Brichau een Kerstconcert in de Sint-Jan-Evangelistkerk te Steendorp. Op het programma stond naast klassieke en hedendaagse kerstliederen o.a. het Sanctus en Benedictus uit 'The Armed Man' van Karl Jenkins.
Op zaterdag 20 oktober in de O.L.Vrouwekerk te Sint-Niklaas en op zondag 22 oktober 2012 in de Heilig Kruiskerk te Stekene verzorgde Consonant samen met het Ruysscheveldekoor van Stekene onder begeleiding van een muzikaal ensemble de unieke uitvoering van het recent herontdekte Requiem van Johann Baptist Schiedermeyer. Op zaterdag 21 december 2013 brachten we in de Sint-Jozefkerk te Temse/Velle een gevariëerd Kerstconcert samen met het damesensemble Loubistok uit Oekraïne. Een jaartje later, namen we samen met De Kunstvrienden, Cant'Amore en Fiori Musicali deel aan de achtste editie van XMAS XL in de Don Boscokerk te Sint-Niklaas. 120 Uitvoerders, koor en orkest, onder leiding van Dimitri Bracke brachten een mix van kerstsongs uit het wereldrepertoire met verrassende muzikale parels, dit jaar uit film en musical.
Mozart 2015 was een project van het Waas Gemengd Koor Consonant onder leiding van Roland Wagemans, het Ruysscheveldekoor uit Stekene onder leiding van Bert Peeters en Cultuurcentrum Temse, uitgevoerd in de Sint-Jozefkerk te Temse/Velle op 24 oktober en in de Heilig-Kruiskerk te Stekene op zondag 25 oktober 2015.
Samen met Cant'Amore bracht Consonant tweemaal een gevarieerd winterconcert met een mix van modern, klassiek, folk en traditionals en dit op zaterdag 9 december in de Sint-Jozefkerk op Temse/Velle en op zondag 10 december 2017 in de O.L.Vrouwekerk te Sint-Niklaas.
Op 20 oktober 2018 brengen wij samen met het Saxofoonorkest, de Wase Kantorij uit Zwijndrecht en de Idsteiner Kantorij uit het Duitse Idstein het meesterwerk van sir Karl Jenkins: THE ARMED MAN - A Mass for Peace.
Geschiedenis van het Sint-Jozefskoor uit Temse Velle
In november '76 werd door Roland en Franky Wagemans het parochiaal Sint-Jozefskoor opgericht te Velle-Temse. Daarvoor bestond er op de parochie een klein aanzingkoortje dat de missen opluisterde. Het stond onder leiding van zuster Alberta en werd begeleid door Basiel Van Lemmens.
Het gemengd koor bestond uit een 40-tal leden. Iedere maandag repeteerde het in de kerk van Velle van 19.00u. tot 20.30u. De voornaamste doelstelling was het opluisteren van de Hoogdagen van het liturgisch gebeuren. Daarnaast organiseerde het vanaf 1985 om de twee jaar een winterconcert. Bij deze gelegenheid nodigde het telkens enkele gasten uit. Jos en Geert D’Hollander (orgel), Peter De Vleeschhouwer (trompet), Raf Vandermeulen (orgel) ,Trio Glinka, Maurice Maris (viool), Kalison (koperensemble), Marianne Vliegen (mezzo), Gemengd koor Schoonheid (Genk o.l.v. Geert Van der Straeten), Liederick (kamerkoor), Carpe Diem (speelschaar), Allegro ma non Troppo (speelschaar o.l.v. Walter Verbeke) Franky De Kuyffer (trompet), Anima Musica (kamerorkest o.l.v. Kris Matthynssens), Annemarie-Buyle (sopraan) en Vier op ‘n Rij (blokfluitensemble), Amice del arte en harmonie ‘Recht door zee’ o.l.v. Peter Snellinckx werkten reeds met ons samen.
Verder verzorgde het koor een radiomis voor de BRTN, in 2002 een TV-mis en werkte het mee aan tal van muziekmanifestaties in de regio, o.a. concerten te Temse, Sint-Niklaas, Steendorp, Bonheiden, Genk, Lommel en te Antwerpen. In 2003 en 2005 werkte het koor mee aan de realisatie van ‘freedom’, een concertenreeks met 9 koren uit de regio en groot harmonieorkest. In de kerstperiode van 2006 verzorgde het koor concerten met het strijkensemble ‘Ostinato’ en met de brasband van Steendorp.
Op het repertorium stonden religieuze en profane één- en meerstemmige liederen. Er werden zowel werken van hedendaagse componisten als van oude meesters uitgevoerd, met andere woorden een grote verscheidenheid aan liederen.
Het koor was een voedingsbodem voor heel wat positieve initiatieven naar de parochiegemeenschap toe. Zo’n initiatief was het jaarlijks ‘Koningen zingen’ (reeds 15 jaar) ten voordele van de plaatselijke missionarissen. Daarnaast werd de parochie sociaal en financieel ondersteund door in het voorjaar een groots mosselfeest te organiseren.
De leiding was sinds 1976 in handen van Roland Wagemans, en het koor had als vaste begeleider Franky Wagemans, die tevens voorzitter was. 30 Jaar lang waren zij de begeesterende kracht achter het koor.
Het zilveren jubileum is gevierd met een groots opgezet concert georganiseerd in samenwerking met het symfonisch orkest van Jeugd en Muziek van Antwerpen en het vocaal ensemble Octopus uit Aartselaar.
Momenteel is het koor gefusioneerd met het Theresiakoor van Sint-Niklaas. Het koor Consonant stond aanvankelijk onder leiding van Joost D’hont maar ondertussen heeft Roland Wagemans het dirigeerstokje terug opgenomen. Franky Wagemans is vaste begeleider.
Geschiedenis van het Sint-Theresiakoor uit Sint-Niklaas
Vermoedelijk zag het Sint-Theresiakoor voor het eerst het levenslicht in 1946-1948.
Gezien de wijk « De Raap » te ver lag van de Sint-Nicolaaskerk, werd er in 1946 een barak neergezet die dienst moest doen als hulpkerk en omdat ze de missen graag wilden opluisteren met zang, werd een dameskoor opgericht onder impuls van de heren De Bosschere en Frans De Cauwer, organist. Toen was er nog geen sprake van het koor een naam te geven.
De « barak » bleek spoedig te klein ! Omdat het aantal gelovigen toenam, diende er uitgekeken naar een grotere kerk – en stenen kerk – waarvan de eerste steen werd gelegd op 8 mei 1949.
In het voorjaar van 1950 werd de kerk ingezegend en toegewijd aan de Heilige Theresia van Lisieux. De noodkapel werd terug ‘barak’ en deed dienst als repetitielokaal voor het toen nieuw opgerichte mannenkoor dat de naam « Sint-Theresiakoor » meekreeg en later werd uitgebreid met een knapenkoor o.l.v. J. Smet.
Stilaan geraakte het koor uitgeblust, doch enkele getrouwen bleven dapper verder zingen tot in 1974. In dat jaar werd, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de kerk, en onder aansporing van de parochiepriesters en enkele parochianen, een vernieuwde start gegeven aan het Sint-Theresiakoor, maar deze keer enkel met vrouwen die « de zingende moeders » werden genoemd en onder de leiding stonden van Frans De Cauwer. Eén jaar later werd het opnieuw uitgebreid tot een gemengd koor onder leiding van J. Smet.
In 1981 ontstond een breuk en werd het koor gesplitst. Het huidige koor bleef de naam « Sint-Theresiakoor » behouden en de koorleiding werd overgenomen door Kris Soetens die het koor tot juni 2001 op muzikaal gebied een enorme levenskracht gaf. Door zijn toedoen heeft het koor verschillende concerten gegeven en buitenlandse hoofdsteden mogen ontdekken.
Vanaf september 2001, onder impuls van Joost D’hont en na zoveel jaren muziek- en zangplezier was die tendens er nog steeds, weliswaar iets rustiger, stiller en voller maar met een blijvende dynamiek.
In 2005 gingen we op reis naar de Sint-Niklase zusterstad Lucca (Italië) waar we eind maart een gesmaakt concert verzorgden..
Het hoogtepunt van 2006 was het Mozartconcert op 25 en 26 november, samen met het Elewijts Bachkoor en m.m.v. Kamerorkest August De Boeck en Mezzosopraan Ana Naqe, met opvoeringen in Hofstade (Zemst) en Sint-Niklaas.
In oktober 2007 fusioneerde het koor met het Sint-Jozefskoor van Temse Velle. Het koor Consonant stond vanaf de fusie onder leiding van Joost D’hont, maar op 1 juli 2013 nam de voormalige dirigent van het Sint-Jozefskoor, Roland Wagemans, het dirigeerstokje over. Franky Wagemans is vaste begeleider en voorzitter.